Home » Google Street View auto meet de luchtvervuiling in de regio Amsterdam

Google Street View auto meet de luchtvervuiling in de regio Amsterdam

Sinds enkele maanden rijden er in Amsterdam e.o.  2  Google Street View auto’s rond om op straatniveau de luchtkwaliteit in kaart te brengen. De Universiteit Utrecht (IRAS) is verantwoordelijk voor de technische en wetenschappelijke ondersteuning van het project en j.j. bos b.v. heeft een aantal (TSI) systemen in de auto’s mogen leveren om de luchtkwaliteit te meten.

De mogelijkheden en  potentie van deze data is enorm: Een moeder met een astmatisch kind neemt de beste route naar de speeltuin. Fietsers en sporters stippelen de voor hen gezondste route uit. Stedenbouwkundigen beschikken over kennis om slimme oplossingen te ontwikkelen. En beleidsmakers zijn beter in staat om beslissingen over luchtkwaliteit te nemen. Aan de hand van de gegenereerde data is ook ‘Google Air View’ gelanceerd in Europa. In samenwerking met Google levert De Universiteit Utrecht de technische en wetenschappelijke ondersteuning voor dit project, waarvan uiteindelijk ook de burgers zullen profiteren.

“Dit levert een schat aan onderzoeksdata op, waardoor wij nog beter leren begrijpen hoe luchtvervuiling wordt veroorzaakt”

De Onderzoekers hebben de Google Street View auto’s in Amsterdam voorzien van geavanceerde meetapparatuur. De auto’s rijden tot medio 2020 door de regio om op straatniveau de luchtkwaliteit in kaart te brengen. De resultaten worden vervolgens met wetenschappers en beleidsmakers gedeeld en op termijn zullen ook burgers toegang krijgen tot de meetdata, waardoor ook zij kunnen zien waar de lucht (het minst) schoon is.

Ongekende resolutie

“Deze samenwerking is uniek, omdat het ons in staat stelt om actuele metingen op straatniveau te gebruiken om luchtvervuiling in een hele stad of regio in een ongekende resolutie in kaart te brengen”, zegt Roel Vermeulen, hoogleraar Milieu-epidemiologie en Exposoom Analyse aan de Universiteit Utrecht. “De schat aan onderzoeksdata zal ons helpen om beter te begrijpen hoe de luchtkwaliteit wordt beïnvloed en welke verbeteringen we in de toekomst kunnen aanbrengen.”

Tot nu toe werd met een beperkt aantal meetpunten de luchtkwaliteit in Amsterdam in kaart gebracht. Aan de hand van modellen werd vervolgens de rest van de vervuiling in de stad berekend. De Google Air View auto heeft de lucht getest op stikstofoxides, fijnstof, roet en ultra fijnstof. Die metingen worden vervolgens door onderzoekers van de Universiteit Utrecht omgezet naar een jaargemiddelde concentratie. “De ultra fijne deeltjes worden nu nog helemaal niet standaard gemeten, dus dat is sowieso nieuwe informatie.”

Exposome

In Utrecht is het onderzoek naar de relatie tussen luchtkwaliteit en gezondheid ondergebracht in de Utrecht Exposome Hub. In deze hub ontwikkelen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in samenwerking met partners onder meer geavanceerde technologieën om de invloed van externe factoren op onze gezondheid, zoals luchtvervuiling, in kaart te brengen.

j.j. bos b.v. biedt meerdere oplossingen om de luchtkwaliteit te monitoren. Wij zijn gespecialiseerd in het leveren van oplossingen om bijvoorbeeld de hoeveelheid fijnstof in de lucht te meten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Bron: Website Univ. Utrecht. Zie evt. voor meer info ook:

luchtkwaliteit amsterdam

Foto: Bas Niemans